Sunday, May 27, 2012

Lala / Kerang Masak Belacan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pembaca budiman yang dihormati sekalian. Sebenarnya, sejak akhir-akhir ini malas sangat nak berbloging. So, apa kata saya tempekkan dua tiga resepi yang saya pernah cuba. Masakan ini kegemaran anak sulung saya.

Bahan-bahan

1 kg kerang atau lala
3 sudu makan cili kering kisar
5 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
2 inci belacan ( boleh kurang atau tambah)
2 batang serai (titik)
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 keping asam gelugor
Minyak masak untuk menumis
garam secukupnya

Cara-cara

1. Basuh kerang /lala dengan bersih dan toskan.
2.Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuning-kuningan.
3. Masukkan bawang besar dan cili kisar. Biarkan seketika sehingga cili agak garing. Jika kering, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan belacan, asam keping dan serai.
5. Masukkan sos cili, sos tiram dan garam.
6. Akhir sekali, masukkan kerang atau lala.
7. Biarkan masak lebih kurang 10 minit.

Lala 

Kerang
8. Siap untuk dihidangkan.
 
Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...