Sunday, May 15, 2011

Resepi Daging Masak Hitam



Salam to all blogger..
Hari ini nak kongsi resepi daging masak hitam, one of my family favourite dish

Bahan-bahan
1 kg daging - (dipotong nipis-nipis)
5 biji Bawang besar kuning (dipotong dan blender)
5 ulas bawang putih- hiris nipis
1 kpg kulit kayu manis
2 Biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 sudu makan cili kisar
3 helai daun limau purut ( tak de pun tak apa)
3 biji cili besar merah
Kicap untuk perapkan daging
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
1. Perap daging bersama bawang besar yang diblender dan kicap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis, biji pelaga dan bunga lawang.
3. Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
4. Masukkan cili kisar dan daun limau purut.
5. Masukkan daging yang telah diperap tadi. Tambahkan air dari semasa ke semasa sehingga daging empuk.
6. Bila hampir masak, masukkan cili besar merah.
7. Hidangkan dengan nasi panas-panas.
Selamat mencuba.

1 comment:

  1. salam sis, kicap mmg kena guna banyak ke masa perap tu? mcmna jadi hitam sgt tu hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...