Tuesday, June 21, 2011

Bila Hati Kita Ikhlas...SALAM PAGI!!..
(teringat masa kursus ESQ) bagi sapa-sapa yang pernah attend mesti taukan..setiap kali salam mesti PAGI..sebab katanya PAGI tu semua orang macam bersemangat jer..
Semoga pembaca semua berada dalam limpahan rahmat dan kasih sayangNYA..amin.
Pagi ni saya nak bercakap sikit pasal keihklasan..kita seringkali dengar atau mungkin pernah mengungkapkan kata-kata ni.."saya ikhlas ni"..tapi adakah kita sebenar-benarnya ikhlas? Kadang-kadang kita pun terkeliru..mulut menyebut ikhlas tapi hati kadang-kadang macam tak ikhlaskan?? Pernah tak?

Itulah namanya manusia kan.. keihklasan itu tidak perlu kita zahirkan. Perbuatan, perlakuan dan pemikiran kita yang ikhlas sebenarnya merubah pandangan atau perspektif yang berbeza. Sebagai contoh yang paling dekat..dalam melakukan sesuatu pekerjaanlah katakan..bila kita ikhlas kita tidak akan merungut atau mengeluh walaupun kerja banyak atau susah. Ini kerana kita ikhlas melakukannya kerana Allah..tulah kadang-kadang bila banyak kerja saya pun merungut gak..tu dah macam tak ikhlas jer buat kerja kan?? sama gak bila kita kena masak untuk keluarga..kadang-kadang tengah masak kita merungut penatkan..kalau kita ikhlas pastinya kita takkan merungutkan..sebab dengan masak untuk keluarga, suami dan anak-anak pun kita akan dapat pahala..hehehe..tapi bila letih muncung gak...

Keihklasan itu tidak perlu dipertontonkan sebenarnya..apa yang penting dalam setiap hal yangberlaku..ikhlaskan segalanya..Insya'Allah bila kita ikhlas..pandangan dan pemikiran kita akan berbeza ...dan kita akan dapat melihat keindahan dalam setiap perkara...
Ikhlas bila berkawan
Ikhlas bila membesarkan anak-anak
Ikhlas dengan ibu bapa
Ikhlas dengan suami/isteri
Ikhlas bila berpakaian(ada gak yang tak ikhlas..bila suka pakai..dah boring bukak..tudung laa..hihihi jangan mare)
Ikhlas bila berkata-kata

Dengan memupukkan sifat ikhlas ini barulah hati kita bersih dan suci dari sebarang kekotoran dan penyakit yang boleh menghancurkan ummah. Harta dan kemewahan dunia serta pesonanya tidak mempunyai apa-apa erti, sebaliknya harta paling bernilai ialah hati yang ikhlas.
Ini tepat sebagaimana sabda Rasulullah bermaksud: “Bahawa sesungguhnya Allah tidak memandang kepada tubuh badan dan rupa paras kamu tetapi Dia hanya memandang kepada hati sanubari kamu.” (Hadis riwayat Muslim)

Peringatan ini adalah sebenarnya untuk diri saya..untuk itu saya harap pembaca yang membaca entry ini..ikhlas dengan tulisan saya..hehehe..kut-kut ada yang marah lak..

OK..Wassalam..

p/s : azam baru..nak buat keje ngan ikhlas..insya'Allah.
credit gambar : aizek.net

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...