Salam to all my follower yang dihormati sekalian..
Semoga kalian sentiasa di dalam rahmatNya..Amin
Penatnya baru balik outstation..tapi janji kena tunaikan jugak kan? So, disini saya sertakan resipi beriani udang yang saya janjikan hari tu..resipi asalnye dari Cik Mat Gebu..tapi saya memang suka ubah sana-sini ( sori ye cik Mat)..alah bukan susah pun..campak-campak jer..hehehe
Bahan-bahannya :
1 kg beras Basmathi
1/2 kg udang sederhana besar ( tak payah buang kulitnye)
1/2 tin susu cair (dlm tin)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan sunquick ( tak letak pun tak pe)
sedikit garam
sehelai daun pandan (simpulkan)
Air untuk masak nasi ( 1 cawan beras sama ngan 1 1/4 cawan air)
Bahan tumis
1 biji bawang besar kuning (potong dadu)
4 ulas bawang merah (hiriskan)
3 ulas bawang putih (hiriskan)
3 biji tomato ( potong dadu)
2 kpg kulit kayu manis ( kalau tebal dan besar guna 1 jer)
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
2cm halia (titik)
2 sudu makan rempah beriani
3 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
Bahan lain
4 sudu makan kismis
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
dan orang
Caranya :
1. Rendam beras dalam 15 minit dan toskan.
2. Panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bahan tumis dan daun pandan.
3.Tumis sampai bau harum dan bawang agak layu. kemudian masukkan tomato dan udang.
4.Masak hingga udang warna merah.
5. Pastu masukkan air, serbuk kunyit, sunquick dan susu cair. Tunggu hingga mendidih.
6. Bila dah mendidih, pindahkan ke dalam rice cooker dan masukkan beras.
7. Dah masak..angkat dan hidangkan.
8. Taburkan kismis, bawang goreng dan hirisan daun bawang / daun sup.
So, boleh ler panggil cik abe, anak-anak, pakcik makcik dan orang-orang kampung kalau perlu..hehehe. Sodap..tak yah makan ngan ape-ape pun sedap.
Sori..ni entry tertangguh.
Senangkan. Selamat mencuba.Kalau menjadi..boleh lah komen yer.
No comments:
Post a Comment