Salam to all blogger and follower yang dirahmati Allah sekalian..
Hari ini saya nak kongsi satu resepi istimewa iaitu nutty wholemeal bread. Pernah makan wholemeal bread tak? Mungkin ada antara pembaca semua pernah makan roti wholemeal ni kan. Ala yang orang kampung selalu panggil roti jagung tu..(padahal sebiji jagung pun takde dalam tu..hihihi). Roti ni biasanya popular di kalangan orang yang ada penyakit kencing manis jer..tapi sebenarnya roti ni bagus untuk kesihatan.
Fakta mengenai fiber/serat :
1) Boleh mengurangkan risiko pelbagai jenis penyakit kronik
2) kandungan serat yang tinggi memberikan rasa kenyang, sesuai untuk mereka yang sedang berdiet
3) kandungan karbohidrat kompleks yang baik sesuai untuk kestabilan glukosa dalam darah
4) Tinggi dengan kandungan vitamin juga terutama B kompleks
Jadi, jom kita pakat makan wholemeal bread ramai-ramai. Di sini saya sertakan resepi kalau nak buatlah..kalau malas apa lagi dial jer no ni 012-2042485 dan make your order.
Bahan-bahannya :
320 ml air sejuk
60 ml telur
2 sudu besar minyak masak
450 gm wholemeal flour
150 gm tepung roti
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula halus
15gm yis segera
1sudu teh bread improver
1sudu teh bread softener
Kekacang :
3 sudu besar biji bunga matahari
3 sudu besar biji kuaci
3 sudu besar walnut yang dicincang halus
2 sudu besar black poppy seed
5 sudu besar kismis hitam /kuning
caranya:-
1) masukkan kesemua bahan kedalam mixer kecuali kekacang dan uli hingga sebati selama 10 minit
2) masukkan kekacang dan biarkan naik sehingga sekali ganda
3)Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian (ikut suka)
4)Bakar dlm oven temp 180 hingga roti kekuningan
5)Sebaik sahaja diangkat, sapukan sedikit butter agar nampak berkilat dan lembut.
p/s : pastikan garam dan yis tidak bercampur kerana yis agak sensitif.
Selamat mencuba.
Salam sue.Kak Ros terlepas pandand roti ni.Kak ros nak cuba buatnya bila ada masa.
ReplyDelete